image/svg+xml δίχως πιπίλα νύχτα και μέρα δίχως πιπίλα νύχτα και μέρα
Πιστέψτε με! Όλα τα παιδάκια σταματούν να φορούν την πιπίλα, άλλα πιο εύκολα και άλλα πιο δύσκολα. Όλα όμως το καταφέρνουν και η πιπίλα δεν είναι ούτε καν μια ανάμνηση γι’αυτά!

Ελεονώρα Μάρκου Ρούσσου

Ιδρύτρια των Ηλιαχτίδων

Βράδυ 9.00…Έτοιμοι για να κοιμηθούμε, όταν η πιπίλα εξαφανίζεται και όλοι αναρωτιόμαστε που έχει πάει.

Ψάχνω κάτω από την κούνια, κάτω από την αλλαξιέρα, μήπως μπερδεύτηκε μαζί με τα σεντόνια και την έβαλα και αυτή στο πλυντήριο; Επικρατεί στο σπίτι πανικός, ο Αίαντας γκρινιάζει - είναι σαν να έχει πάθει στερητικό σύνδρομο - αναποδογυρίζω όλα τα χαλιά, μόνο τα σώματα του καλοριφέρ που δεν ξήλωσα!

Θα αναρωτηθεί κανείς, μόνο μια πιπίλα έχετε στο σπίτι; Φυσικά και όχι! Το τελευταίο διάστημα μας είχαν κοπεί, δηλαδή τις είχε δαγκώσει και είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου πως δεν θα του ξαναγοράσω καινούρια πιπίλα, γεγονός που το τήρησα.

Ώρα 3 τα ξημερώματα. Με ένα κεφάλι καζάνι, τα πόδια μου να κρέμονται από τον καναπέ, ο Αίαντας εξαντλημένος ευτυχώς αποκοιμήθηκε…

Ώρα 7.00πμ σαν όνειρο ακούγεται κάθε φορά το ξυπνητήρι. Αναβολή, 07.06 πμ ,σηκωνόμαστε, παίρνουμε πρωινό και φύγαμε για το σχολείο.

Ώρα 3.30μμ. Πηγαίνω να παραλάβω το μικρό και η δασκάλα του με ενημερώνει για τη μελλοντική συγκέντρωση γονέων με θέμα το

«το ‘’κόψιμο’’ της πιπίλας». Τρομερό…σκέφτομαι!

Ανυπομονώ να περάσει το σαββατοκύριακο για να έρθει η Δευτέρα και να παραστώ στη συγκέντρωση. Περιμένω να δω τι θα ακούσω και να μοιραστώ τον ‘’πόνο’’ μου!!!

Ήρθε επιτέλους η Δευτέρα! Ετοιμάζομαι και φεύγω κατευθείαν για τη συγκέντρωση.

Εκεί ακούω τις υπόλοιπες μητέρες να αναφέρουν:

-Εμείς την κόψαμε όταν ήταν μόλις 10 μηνών την πιπίλα. Απλά δεν την ήθελε και την άφησε μόνος του, είπε η μαμά του Αντίνοου.

-Εμένα δεν την ‘’φόρεσε’’ πότε, είπε η μαμά του Εμμανουήλ.

Μονολογώ, μόνο το δικό μου το παιδί θέλει να φοράει μέρα νύχτα την πιπίλα;

To κουδούνι του σχολείου χτυπάει, η μαμά της Φαίδρας μπαίνει μέσα έντονα προβληματισμένη, ρωτάει πώς θα βοηθήσει την κόρης της να ανεξαρτητοποιηθεί από την πιπίλα. Εκείνη τη στιγμή ένιωσα μια εσωτερική ανακούφιση. Σκέφτηκα ότι ταυτόχρονα ζουν και άλλοι το δικό μου ‘’δράμα’’… δεν είμαι μόνη μου!

Όλα τα παιδιά περνάνε από το στοματικό στάδιο.

Με κύρια πηγή ευχαρίστησης κατά το πρώτο έτος ηλικίας το μητρικό θηλασμό , στο στάδιο αυτό επικρατεί μεγάλη εξάρτηση.

Πολλοί γονείς σε αυτή τη φάση και νωρίτερα επιλέγουν να δώσουν στο παιδί τους την πιπίλα.

Όταν ξεκινήσουν να εμφανίζονται τα πρώτα δόντια η πιπίλα πολλές φορές γίνεται αντικείμενο ανακούφισης και παρηγοριάς για τα δύσκολα βράδια. Το ρούφηγμα της πιπίλας ηρεμεί πολλά παιδιά. Στην ηλικία που η οδοντοστοιχία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί μπορεί να ξεκινήσουν να εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα.

Πρόκειται για ένα μικρό ‘’κυκλάκι’’ που δημιουργείται στην πάνω οδοντοστοιχία και δημιουργεί προβλήματα στην άρθρωση επίσης και στη λήψη της τροφής λόγω της μη σωστής σύγκλησης και επαφής των δυο οδοντοστοιχιών.

Τα παραπάνω προβλήματα που ενδεχομένως προκύψουν είναι δυο πολύ σοβαροί λόγοι για να πάρουν οι γονείς την απόφαση να κόψουν τη πιπίλα.

Σας παραθέτω χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν σε πρακτικό επίπεδο.

Αρχικά το πιο σημαντικό κομμάτι πριν περάσετε στο πρακτικό μέρος εναποτίθεται στη δική σας βέβαιη απόφαση ότι δεν θα ‘’λυγίσετε’’ και δεν θα δώσετε στο παιδί πάλι την πιπίλα. Όταν είστε εσείς οι ίδιοι  σίγουροι για τον εαυτό σας, το παιδί θα το εισπράξει.

Αποφύγετε να μπείτε στη διαδικασία όταν έχετε δρομολογήσει ταυτόχρονες αλλαγές όπως, μετακόμιση, αλλαγή παιδικού δωματίου, ερχομός νέου μέλους στην οικογένεια, ταξίδι, μετάβαση από το μπιμπερό στο ποτήρι, αγωγή τουαλέτας. Για να μην προσθέσετε ένα επιπλέον άγχος στο παιδί στο οποίο δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει.

Ένα παραμύθι μπορεί να προετοιμάσει το παιδί για την παραπάνω διαδικασία , κυκλοφορούν αρκετά παραμύθια με αντίστοιχη θεματολογία.

Μια νεράιδα μπορεί επίσης να επιστρατευτεί για το ταξίδι της πιπίλας, ερχόμενη το βράδυ στο παράθυρό σας, παίρνοντας αυτή και φέρνοντας ως αντάλλαγμα το αγαπημένο παραμύθι του παιδιού, αυτοκινητάκι, ταξίδι ή την αγαπημένη του βόλτα.

Φροντίστε να μιλήσετε στο παιδί για τη νέα κατάσταση που θα ακολουθήσει με απλό και κατανοητό λόγο.

Φέρνοντας ως παράδειγμα ένα φίλο ή το αδελφάκι του.

Οι πρώτες ημέρες και νύχτες χωρίς την πιπίλα ίσως είναι δύσκολες λόγω γκρίνιας και αναζήτησής της από το παιδί. Μπορείτε εκείνες τις στιγμές που την αναζητεί να του αποσπάτε τη προσοχή με ένα παιχνίδι, ένα τραγούδι ή το αγαπημένο του παραμύθι.

Πιστέψτε με! Όλα τα παιδάκια σταματούν να φορούν την πιπίλα, άλλα πιο εύκολα και άλλα πιο δύσκολα. Όλα όμως το καταφέρνουν και η πιπίλα δεν είναι ούτε καν μια ανάμνηση γι’αυτά!

ΗΛΙΑΧΤΙΔΕΣ

Σύρος, 83198 Άνω Μάννα

22810 75610

695 5538584

eleonora@iliaxtides.gr