Όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σε μια Μεγάλη και Χαρούμενη επιστροφή! Πότε δεν θα ξεχάσω την Επιστροφή των Μπαμπάδων Ναυτικών και τις αντιδράσεις των παιδιών.

Ελεονώρα Μάρκου Ρούσσου

Ιδρύτρια των Ηλιαχτίδων

Ο Τηλέμαχος 2,5 ετών είναι έξω στην αυλή του σχολείου κατά τη διάρκεια του διαλείμματος. Τουουουουυουου…. Ακούγεται η κόρνα ενός πλοίου που σφυρίζει, το πλοίο δεν το βλέπουμε, μοναχά την κόρνα του ακούμε.

Ο μπαμπάς μου σφυρίζει, ο μπαμπάς μου, είναι το πλοίο του μπαμπά μου, ήρθε το

Pink Star Syros, φωνάζει.

Aμέσως τρέχει και ανεβαίνει πάνω στην τσουλήθρα όπου ξεκινάει να φωνάζει τους επιβάτες να μπουν στο καράβι.

-Κλείνει η μπουκαπόρτα ,ελάτε, ελάτε, μπείτε μέεεσα...

Η Ευθαλία, 2 ετών , περιμένει κι εκείνη να επιστρέψει ο μπαμπάς της από το πλοίο για να περάσουν μαζί το καλοκαίρι!

Ο Αρχέλαος, 2,5 ετών, αγαπάει πολύ τα τουβλάκια. Όποτε παίζουμε με αυτά δεν παραλείπει να φτιάχνει πλοία μικρά και μεγάλα, φορτηγά και επιβατηγά , γνωρίζει την καμινάδα και τη γέφυρα του πλοίου, τα περνάει κάτω από γέφυρες και ταξιδεύει μαζί τους. Κάποιες φορές τα βουλιάζει!

Ο Περικλής, 3 ετών, μου λέει για το μεγάλο πλοίο του μπαμπά του :

-Κυρία, το είδα στο tablet, είναι τεράστιο και μαύρο.

Ο Mike ,3 ετών, κάθε μέρα όταν φεύγει από το σχολείο περιμένει με αγωνία να πάει στο λιμάνι να συναντήσει το μπαμπά του.

-Μαμά, θα πάμε στο πλοίο; ρωτάει και περιμένει να ακούσει το πολυπόθητο ΝΑΙ!

Όλες οι ιστορίες έχουν ένα κοινό : Ο μπαμπάς δουλεύει στο πλοίο.

Στην προσχολική ηλικία κάθε παιδί ξεχωριστά βιώνει με διαφορετικό τρόπο την καθημερινή απουσία του μπαμπά από το σπίτι. Η μητέρα έχει αναλάβει να ικανοποιεί όλες τις βιολογικές και συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού. Για τη σύντροφο/γυναίκα ναυτικού η ευθύνη για την ανατροφή του παιδιού εναποτίθεται αποκλειστικά σε εκείνη. Εκείνη ζει τις γλυκιές στιγμές ,αλλά και όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα που έχει το μεγάλωμα ενός παιδιού.

Οι μέρες χαράς και σημαντικών γεγονότων όπως τα γενέθλια των παιδιών , οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πολλές φορές δημιουργούν μια μικρή θλίψη λόγω της απουσίας του πατέρα.

Οι μπαμπάδες νιώθουν τύψεις και ενοχές για την οικογένεια που μένει πίσω, για τις στιγμές χαράς που δεν μοιράζονται μαζί τους. Οι μήνες περνούν και οι χειμωνιάτικοι πιο γρήγορα , μου είχε εκμυστηρευτεί μια μητέρα.

Και ΝΑΙΙΙΙΙ έφτασε ο καιρός ο μπαμπάς να επιστρέψει!!!! Τότε στήνεται μια μεγάλη Γιορτή με Αεροπλάνα και Πλοία, Τραπέζια, πολλά φαγητά και διάφορες Εκπλήξεις!!!

Κάθε επιστροφή είναι και διαφορετική καθώς έχουν μεσολαβήσει αρκετοί μήνες και τα παιδιά έχουν μεγαλώσει .

Βλέπω τη μαμά να Λάμπει από Ευτυχία και τα μικροσκοπικά ματάκια των παιδιών αστράφτουν από χαρά!

Βλέπω τους μπαμπάδες να τρέχουν να αναπληρώσουν τις στιγμές που έχασαν και ο χρόνος αφιέρωσης στην οικογένεια είναι Ποιοτικός και Ουσιαστικός. Το καθημερινό πρόγραμμα αλλάζει, προσπαθούν όλοι μικροί –μεγάλοι να βρουν τους ρυθμούς τους και να έρθει πάλι η ισορροπία στο σπίτι.

Όταν όμως αυτό επιτευχθεί, συνήθως έχει έρθει η ώρα ο μπαμπάς να επιστρέψει ξανά στο πλοίο!!!!
 

Το πρωί ο Τηλέμαχος πήγε να πάρει το μπαμπά του από το αεροδρόμιο περιμένοντας με αγωνία τα δώρα που του έφερε από το πλοίο, την ίδια μέρα η Ευθαλία ξεκίνησε κολύμπι παρέα με το μπαμπά της καθώς ο Αρχέλαος έσβηνε τα κεράκια της τούρτας- καράβι μαζί με το μπαμπά του και ο Περικλής επισκέφθηκε το μαύρο πλοίο του μπαμπά του όταν αυτό κατέφθασε στον Πειραιά, το ίδιο μεσημέρι ο Μike σχόλασε και ο μπαμπάς του ήρθε να τον πάρει από το σχολείο!!!!

Όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σε μια Μεγάλη και Χαρούμενη επιστροφή!
Πότε δεν θα ξεχάσω την Επιστροφή των Μπαμπάδων Ναυτικών και τις αντιδράσεις των παιδιών.

Οι Μητέρες αυτές αξίζουν τα συγχαρητήρια όλων μας και οι Μπαμπάδες φυσικά την αγάπη και τη σκέψη μας στο δύσκολο επάγγελμα που έχουν επιλέξει.

Σχετικά βιβλία

ΗΛΙΑΧΤΙΔΕΣ

Σύρος, 83198 Άνω Μάννα

22810 75610

695 5538584

eleonora@iliaxtides.gr